Maagklachten zijn een veel voorkomend verschijnsel. De oorzaak van die klachten kan heel divers zijn, net zoals de klachten zelf. De één heeft last van een opgeblazen gevoel en van winderigheid, een ander moet veelvuldig boeren. Ook zure oprispingen, brandend maagzuur en misselijkheid zijn typische maagklachten.
Voor de spijsvertering is maagzuur nodig
Als we eten, kauwen we ons voedsel fijn en vermengen het met speeksel. Nadat ons voedsel de mond en de slokdarm is gepasseerd, komt het in de maag terecht. De maag is eigenlijk een spier die het voedsel verder kneedt en vermengt met maagzuur om het te verteren. Maagzuur vormt ook een verdedigingsmiddel tegen allerlei bacteriën die wij met ons voedsel binnen krijgen. De maagwand wordt door een dikke slijmvlieslaag tegen het maagzuur beschermd. Door verschillende oorzaken kan dit maagslijmvlies plaatselijk dunner worden, waardoor het maagzuur op de maagwand kan inwerken. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een maagzweer.
Oorzaak van klachten
De belangrijkste oorzaken van maagklachten zijn onregelmatig eten, veel koud voedsel nuttigen, overmatig alcoholgebruik en roken. Tot voor kort werden maagklachten vaak in één adem genoemd met spanningen. Inmiddels is bekend dat dit de klachten inderdaad doet verergeren: het vertraagt de spierwerking van de maag, waardoor het voedsel langer in de maag blijft. Het maagzuur kan dan langer op het slijmvlies inwerken of zelfs terug vloeien in de slokdarm. De vertering is dan onvolledig en bacteriën krijgen meer kans schade aan te richten. Het kan bovendien hevige pijnen veroorzaken.
Acupunctuur bij maagklachten
Een behandeling met acupunctuur is erop gericht om een verstoorde energiebalans te hestellen. Een stagnering van de normaal naar beneden gerichte energie uit zich in pijnklachten of in een tegengestelde reactie zoals oprispingen of braken. De behandeling is gericht op ondersteuning van het verteringsproces en verhoging van de weerstand.
Overgevoelige zenuwen ontregelen spijsvertering
De nuttige bestanddelen uit ons eten worden via de maag en de twaalfvingerige darm opgenomen door de dunne darm. Het halfvloeibare deel dat overblijft gaat naar de dikke darm. Deze haalt water en zouten uit de onverteerbare resten en produceren ontlasting. In de dikke darm liggen zenuwen die ervoor zorgen dat de spieren in de darm samentrekken om de voedselresten te transporteren.
Bij een prikkelbare darm zijn deze zenuwen overgevoelig voor eten, voor stress, emoties, of een combinatie van deze factoren. Gaat die overgevoeligheid gepaard met krampen, dan spreken we over een spastisch colon, in de volksmond ‘spastische darm’ genoemd.
Symptomen van een prikkelbare darm
Ook een opgeblazen gevoel en diarree, al dan niet afgewisseld met obstipatie, zijn duidelijke symptomen van een prikkelbare darm. Soms treedt er verminderde eetlust op, dan weer zijn er periodes met een behoefte aan veel eten. Buikrommelingen en winderigheid zijn typisch voor het prikkelbare darm. De klachten verergeren vaak in periodes van stress en nervositeit of door bepaalde etenswaren. Jammer genoeg zijn hiervoor geen algemene regels aan te geven.
Functionele darmklachten blijken bij uitstek geschikt te zijn om met acupunctuur te worden behandeld maar ook patiënten met Collitis Ulcerosa of de ziekte van Chron hebben vaak baat bij behandelingen middels acupunctuur en Chinese kruiden.