Klotsende oksels, een rood en glimmend hoofd, klamme handen, zweetvoeten en een vochtige rug. Zweten doen we allemaal en dat is maar goed ook. Zweten is namelijk nodig om onze lichaamstemperatuur op peil te houden.
Is het je wel eens opgevallen dat niet alle zweet stinkt? Dit heeft te maken met de verschillende soorten zweetklieren van het lichaam:
– Zweetklieren die over het hele lichaam voorkomen (eccriene zweetklieren): deze klieren produceren zweet die de huid bevochtigen waardoor je sneller afkoelt.
– Zweetklieren die zich alleen in bepaalde regio’s van het lichaam bevinden (apocriene zweetklieren). Deze regio’s zijn: de oksels en het gebied rond de anus en tepels. Dit soort zweet geeft de alom bekende zweetlucht.
Overmatig zweten
De een zweet meer dan de ander. Veel zweten tijdens sporten en warmte is een normale reactie van het lichaam. Er is sprake van overmatig zweten, als je zweet in rust of bij geringe inspanning, of als je zweet terwijl je lichaamstemperatuur niet hoog is (het is bijvoorbeeld koel of koud). Soms kun je ook last krijgen van zweten gedurende de nacht, dit heet nachtzweten.
Overmatig zweten kan heel vervelend zijn door de grote hoeveelheid vocht wat je verliest of door de vieze zweetlucht die je alsmaar om je heen hebt hangen. Als je zweetvoeten hebt, loop je al gauw het risico op van schimmelinfecties. En als je handen heel klam zijn kan dat ervoor zorgen dat je je grip wat verliest bij het oppakken van dingen en daarnaast kan het vervelend aanvoelen voor degenen van wie jij de handen schudt.
Oorzaken overmatig zweten
Overmatig zweten kan worden veroorzaakt door medicatie en onderliggende ziektes zoals bijvoorbeeld hartziekten, psychische aandoeningen, kanker of een hyperactieve schildklier. Ook kan overmatig zweten bij vrouwen een teken zijn dat ze in de overgang zijn. Maar meestal is overmatig zweten niet ernstig en is het gewoon een disbalans in het lichaam waar niet echt een verklaring voor is.
Acupunctuur wordt al jaren gebruikt om overmatig zweten tegen te gaan. Waarom iemand teveel zweet is persoonsgebonden. Het kan te maken hebben met bijvoorbeeld een verstoorde vochthuishouding, een disbalans in de huidbarrière of een uitputting van de energie. Afhankelijk van de persoonlijke situatie zal de oorzaak van het overmatig zweten bij de kop worden aangepakt zodat je niet meer zo hoeft te zweten.